Rakas päiväkirja, olenko idiootti tuhlatessani rahojani kryptoihin?

Jul 02, 2024

Nyt kesäloman alkaessa istahdan pohtimaan sijoitussalkkuani, jonka arvo on viime kuukausien aikana romahtanut tuhansia euroja. Olenko tehnyt huonoja sijoituspäätöksiä? Olisiko syytä tehdä muutoksia? Ainakin on syytä pysähtyä miettimään asiaa.

Sijoitussalkkuni on keskivertosalkkuihin verrattuna huomattavasti riskipitoisempi. Vielä muutamia vuosia sitten suurin osa sijoitusvaroistani oli maltillisissa yhdistelmärahastoissa, kunnes vähitellen paino siirtyi enemmän osakkeisiin, ja sitten yhä enenevästi kryptoihin.

Näin ollen olen altistanut varallisuuteni isolle heilahtelulle, ja jopa vaarantanut osan siitä kokonaan. Suurin osa sijoittajista toimii toisin: keskittyy matalariskisiin vaihtoehtoihin ja tavoittelee maltillista, vähän talletuskorkoja suurempaa tuottoa.

 

 

Kryptosijoittajien määrä on kuitenkin kasvussa. Esimerkiksi huhtikuussa 2024 Kauppalehti uutisoi konsulttiyhtiö EY:n ja K33 Research -kryptovaluuttatutkimusyhtiön julkaisemasta kyselystä, jonka mukaan arviolta noin 300.000 suomalaista omistaa kryptoja. Tuo lukumäärä on yllättävän iso verrattuna siihen, että suomalaisten osakesijoittajien määrä nousi noin miljoonaan vasta pari vuotta sitten.

Selkeästi eniten kryptoihin sijoittavat nuoret aikuiset ja miehet. Itse en 44-vuotiaana naisena kuulu noihin kumpaankaan ryhmään. Kuulun selkeään vähemmistöön, enkä myöskään löydä omasta tuttavapiiristäni vastaavaa kiinnostusta kryptosijoittamiseen. Ehkäpä kuitenkin tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua, sillä jokainen nousumarkkina tuntuu kasvattavan kiinnostusta, ja tuo mainitsemani kyselytutkimus ennakoi suomalaisten kryptosijoittajien määrän kasvavan kymmenen vuoden päästä jopa miljoonaan.

Yleinen kiinnostus kryptoihin heiluu kurssikäyrien tahdissa. Vastaavan psykologisen vaikutuksen tunnen omassa päässäni. Kun kurssit nousevat, ja sijoitussalkun arvo tekee uusia ennätyksiä lähes päivittäin, tunnen olevani fiksu ja keskimääräistä parempi sijoittaja. Ja mollivoittoisessa markkinatilanteessa tunnen olevani idiootti. Miksi ihmeessä tuhlaan kovalla vaivalla tienattuja euroja sijoituskohteisiin, joiden arvo voi tipahtaa todella nopeasti?

 

 

Avaan seuraavaksi omaa tilannettani, ja sen perusteella arvioin kryptosijoittamisen järkevyyttä.

***

En kehota ketään seuraamaan esimerkkiäni, vaan kehotan jokaista arvioimaan omaa tilannetta ja tekemään omat päätökset itsenäisesti. Sijoittamiseen sisältyy aina riskiä, ja erityisesti kryptosijoittamiseen sisältyy paljon riskiä.   

***

Motiivini sijoittamiselle ovat muuttuneet paitsi elämäntilanteen ja iän myötä, myös osaamisen kasvaessa ja ahaa-elämysten kautta. Moni vähentää sijoitusten riskiä iän myötä, mutta minä olen tehnyt päinvastoin. Miksi ihmeessä?

Vakaa palkkatyö ja pientä sivutuloa tuova harrastus luovat minulle taloudellista turvaa. Säästötilillä makaava puskuri on kunnossa ja pieni osa varallisuudesta on edelleen melko matalariskisissä sijoituskohteissa. Jos mitään maata mullistavaa ei tapahdu, voin jatkossakin elellä onnellisesti nykyiseen tyyliin.

Mutta, mitäpä jos…..? Tuo on se ratkaiseva kysymys, jonka takia olen irrottanut perinteisistä sijoituksistani melko ison osan kryptoihin.

Matalariskiset sijoituskohteet suojaavat inflaatiolta, luovat turvaa tulevaisuudelle ja kerryttävät vähitellen pientä pottia reilun 20 vuoden päässä odottavan eläkeiän kynnykselle. Ja siihen asti ansiotulo mahdollistaa nykyisen kaltaisen arjen ja maltillisen säästämisen ja sijoittamisen. Hyvä näin. Tiedostan kuitenkin myös sen, että todennäköisyys suurille tuotoille on tasan 0%.

 

 

Mutta, mitäpä jos olisi mahdollista moninkertaistaa ainakin osa tuotoista? Bitcoin on kiistattomasti kovimpiin nousuihin yltänyt iso sijoituskohde. Ja useat pienemmät kryptot ovat viime aikoina tehneet paljon suurempiakin nousuja.

Kryptosijoittamisessa onnistuminen voisi antaa mahdollisuuden siirtyä palkkatyöstä kokonaan harrastusluonteiseen yrittäjyyteen, viettää enemmän vapaa-aikaa läheisten kanssa, käyttää enemmän aikaa ja rahaa omaan hyvinvointiin, esimerkiksi urheilemiseen ja matkusteluun. Kryptosijoittamisessa todennäköisyys merkittävän suurille tuotoille on suurempi kuin 0%.

 

 

Siispä kyllä, haluan edelleen sijoittaa kryptoihin siitä huolimatta, että salkkuni arvo heiluu helposti tuhansia euroja suuntaan ja toiseen. Haluan antaa mahdollisuuden sille, että voisin saada vapautta tehdä enemmän niitä asioita, joista eniten elämässäni nautin.

Entäpä, jos koko kryptosalkkuni sulaa nolliin? Kyllähän se harmittaisi, mutta se ei vaikuttaisi nykyiseen elämääni. Ja eipähän ainakaan tarvitse vanhana keinutuolissa miettiä, että olisiko sittenkin pitänyt yrittää.

Varmuuden vuoksi testaan vielä itseäni… Kumpi turhauttaa enemmän:

Muutaman kuukauden aikana vain muutaman satasen noussut rahastosalkku VAI muutaman kuukauden aikana muutaman tonnin laskenut kryptosalkku?

Vastaukseni: rahastosalkku.

Rahastosalkku tuskin koskaan pystyy parempaan. Kryptosalkulla sen sijaan on nollaa suurempi mahdollisuus nousta takaisin omiin huippuihinsa, ja paljon sen yli.

 

 

Aika ajoin tapahtuvat kurssilaskut ovat itse asiassa vain hyvä asia. Ei pelkästään siksi, että ne mahdollistavat yhä suurempia nousuja – mikään sijoituskohde ei voi ikuisesti vain nousta. Mutta myös siksi, että laskut toimivat hyvinä muistuttajina itselleni sekä kaikille muillekin: älä sijoita kryptoihin liikaa.

Jos en seuraisi tiiviisti kryptojen kehittymistä, olisi tietoinen niiden potentiaalisista käyttötarkoituksista ja olisi oppinut niiden syklisyydestä sijoituskohteina, ei minulla olisi minkäänlaista käsitystä niiden mahdollisuuksista tulevaisuudessa, eikä minun siten olisi mitään järkeä sijoittaa niihin. Oma näkemykseni kuitenkin on, että monilla kryptoilla tulee olemaan iso merkitys tulevaisuudessa. Ja siksi näen niissä jatkossakin suurta tuottopotentiaalia. Tiedostan myös sen, että suuri osa kryptoista ei pärjää pitkällä tähtäimellä, joten hereillä on oltava.

***

Näiden pohdintojen myötä päätän jatkaa valitsemallani tiellä, enkä ryhdy myymään paniikissa kryptosijoituksiani pois. En usko olevani idiootti tuhlatessani rahojani kryptoihin, mutta tulevaisuus näyttää olinko oikeassa vai väärässä.

 

**********

Huomioithan, että tämä kirjoitus sisältää vain omia mielipiteitäni ja ajatuksiani kryptosijoittamisesta.

Kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusneuvoiksi.

**********

 

 

 

Pysy kuulolla Hyvinvoinnin Upgraden tarjoamista mahdollisuuksista

En ryhdy lähettämään turhia meilejä, enkä jaa tietojasi muille.