Yhteiskunnan hyvinvointi
Web3, metaversumit ja kryptot mahdollistavat kehittyessään paljon positiivisia asioita yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.
Tutustu aihepiireihin, joihin kehitystä on luvassa:
Reilummat liiketoimintamallit
Käytämme päivittäin ilmaisia Googlen palveluita ja ilmaisia somekanavia (Facebook, Instagram, X eli entinen Twitter, ...). Mutta ovatko ne oikeasti ilmaisia? Ilmaisten palveluiden käytöstä maksamme todellisuudessa kalliin hinnan. Vastineeksi annamme yksityisyytemme ja kaikki tietomme, joita nuo datajättiläiset meistä päivittäin tallentavat ja hyödyntävät. Tietojen avulla nuo firmat tekevät omaa bisnestään eli tarjoavat kohdennettua mainontaa yrityksille. Ne tarjoavat tietoa sinusta, minusta ja meistä kaikista.
Näin on vielä tänään, mutta internetin uusi aikakausi on kehittymässä. Sitä kutsutaan nimellä Web3.
Web3:ssa tiedon omistajuus siirtyy ihmisille itselleen. Tiedot tallennetaan hajautetusti lohkoketjuihin, eikä erilaisten toimintojen tekemiseen tarvita keskitettyä tahoa.
Sitra, eduskunnan alainen tulevaisuutalo, käyttää Web3:sta puhuttaessa termiä reilu datatalous, mikä kuvaa hyvin Web3:n tavoitetta. Datan omistajuus on reilumpaa, kun se onnistutaan pitämään ihmisillä itsellään, sen sijaan, että ihmiset joutuvat antamaan sen suuryritysten käsiin.
Ote Sitran artikkelista (28.3.2022):
"Web 3.0 perustuu hajauttamiseen eli tiedon hallinnointiin siten, että erilaisten transaktioiden tekemiseen ei tarvita keskitettyä tahoa eikä välikäsiä. Hajauttamisesta voivat hyötyä kaikki yhteiskunnan ja talouden alat, kuten rahoitussektori, terveydenhuolto, ruokahuolto ja kestävä kehitys."
Ote Sitran lausunnosta (8.6.2023):
"Sitran näkemyksen mukaan virtuaalimaailmat ja erilaiset web 3.0 -ratkaisut hajautetuista itsenäisistä organisaatioista (DAO) digitaalisiin hallintatodistuksiin (NFT) tarjoavat arvokkaita mahdollisuuksia uusille, reilummille liiketoimintamalleille, jotka huomioivat yksilöiden digitaalisen itsemääräämisoikeuden ja edistävät digitaalista ja vihreää kaksoissiirtymää."
Edullisemmat rahansiirrot
Rahan siirtäminen paikasta toiseen perinteisten toimijoiden avulla (pankkijärjestelmä, Visa, Mastercard) maksaa. Ja vaikka raha näennäisesti voi siirtyä hyvinkin nopeasti, kestävät taustalla tapahtuvat toiminnot helposti 1-3 päivää, ja siirroissa tarvitaan useita välikäsiä.
Vaikka lähikaupan kassalla tekemäsi osto tapahtuu nopeasti ja hintalapussa näkyvään hintaan, niin se ei ole koko totuus. Rahan siirtyminen kauppiaan pankkitilille ei tapahdu maksuhetkellä, ja rahansiirron aiheuttama kulu on jo valmiiksi leivottu hintalapun hintaan.
Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna rahansiirtoihin kuluu vuosittain miljardeja euroja. Tuolle rahamäärälle löytyisi varmasti muitakin käyttökohteita.
Lohkoketjuteknologia ja kryptovaluutat tarjoavat huomattavasti edullisempia tapoja.
Bitcoinin salamaverkko
Bitcoinin verkko on suhteellisen hidas ja kallis, mutta sen päälle rakennettu salamaverkko on salamannopea ja lähes kuluton. Salamaverkko on käytössä jo useissa paikoissa maailmalla, mutta Euroopassa se on vielä harvinaista.
Salamaverkon käyttö ei edellytä maksamista ja maksujen vastaanottamista bitcoineina. Voit maksaa vaikka euroilla ja kauppias vastaanottaa euroja tai vaikkapa dollareita. Salamaverkko hoitaa siinä välissä rahan siirtymisen bitcoinia hyödyntäen.
Muut vaihtoehdot
Kryptojen joukosta löytyy myös muita vaihtoehtoja, joiden tavoitteena on nopeat ja edulliset rahansiirrot. Esimerkiksi XRP ja Stellar Lumens. Ideologia niissä on hyvin erilainen kuin Bitcoinissa.
Vaihtoehtoja nykyisille perinteisille, jo vuosikymmeniä vanhoille, rahansiirtoratkaisuille on useita, ja ne kehittyvät koko ajan. Osa soveltuu hyvin kuluttajien maksuliikenteeseen pienille rahasummille, kun taas osa instituutioiden välisiin tai kansainväliseen maksuliikenteeseen.
***
Kun teknologia kehittyy ja näitä edullisia ja nopeita tapoja otetaan yhä enenevästi käyttöön, prosessit tehostuvat ja vältytään turhilta kuluilta, mikä toivottavasti näkyy myös kuluttajille asti edullisempina hintoina.
Läpinäkyvyyttä toimitusketjuihin
Lohkoketjuteknologialla voidaan lisätä toimitusketjujen läpinäkyvyyttä, tehokkuutta ja turvallisuutta.
Läpinäkyvyys ja jäljitettävyys
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa reaaliaikaisen ja hajautetun tallennuksen kaikista toimitusketjun tapahtumista. Kaikki osapuolet voivat nähdä tarkasti, missä vaiheessa toimitusketjua tuotteet tai raaka-aineet ovat. Lohkoketju mahdollistaa tarkan jäljitettävyyden läpi koko toimitusketjun. Tämä on tärkeää esimerkiksi elintarvike- ja lääketeollisuudessa.
Tietoturva ja häiriötön tiedonsiirto
Lohkoketjuun tallennettuja tietoja on lähes mahdoton manipuloida. Tämä parantaa tietoturvaa ja estää väärentämästä toimitusketjun tietoja. Lohkoketjuun tallennettuja tietoja ei ole tarvetta siirrellä manuaalisesti, mikä nopeuttaa prosesseja ja vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta.
Älysopimukset
Älysopimuksia voidaan käyttää automatisoimaan toimitusketjun prosesseja. Esimerkiksi maksuja voidaan suorittaa automaattisesti, kun tietyt ehdot täyttyvät. Tämä vähentää turhia erimielisyyksiä ja parantaa toimitusketjun tehokkuutta.
Yhteistyö
Lohkoketjun avulla eri osapuolet, kuten valmistajat, jakelijat ja vähittäiskauppiaat, voivat yhteistyössä jakaa tietoja ja päivittää toimitusketjun tilaa. Tämä parantaa yhteistyötä ja tehokkuutta kaikilla toimitusketjun tasoilla.
***
Lohkoketjuteknologia voi tehdä toimitusketjujen seurannasta luotettavampaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa. Läpinäkyvyyden ja tiedon eheyden lisääntyminen auttaa parantamaan asiakastyytyväisyyttä ja rakentamaan luottamusta toimitusketjun eri osapuolten välillä.
Hyötyjä hyväntekeväisyyteen
Lohkoketjuteknologia ja kryptot tarjoavat innovatiivisia ratkaisuja hyväntekeväisyyden alalle, parantaen läpinäkyvyyttä, tehokkuutta ja varainhankintaa.
Läpinäkyvä varainkäyttö
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa varainkäytön läpinäkyvän seurannan. Kaikki hyväntekeväisyysjärjestön toimet ja varat voidaan tallentaa hajautetusti lohkoketjuun, joka on kaikkien saatavilla. Tämä lisää luottamusta lahjoittajien keskuudessa.
Nopeat ja edulliset siirrot
Kryptot mahdollistavat nopeat ja edulliset kansainvälisetkin siirrot.
Älysopimukset varainkäytön hallintaan
Älysopimuksia voidaan käyttää automatisoimaan varainkäyttöä ja varmistamaan, että lahjoitukset ohjataan suoraan tiettyihin projekteihin tai tarpeisiin. Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että lahjoittajien rahat käytetään suunnitellulla tavalla.
Joukkorahoitukset
Kryptojen avulla voidaan toteuttaa joukkorahoituskampanjoita, jotka tavoittavat laajan globaalin yleisön. Varoja saadaan kerättyä nopeasti ja tehokkaasti erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin.
Mikromaksut
Kryptoilla voidaan tehdä mikromaksuja eli ihmiset voivat antaa pieniä summia helposti ja ilman turhia transaktiokustannuksia. Tämä kannustaa tekemään säännöllisiä pieniä lahjoituksia ja madaltaa kynnystä lahjoittamiseen.
Seuranta
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa lahjoitusten seuraamisen. Tämä voi lisätä sitoutumista ja luottamusta, kun ihmiset näkevät mihin rahat oikeasti päätyvät.
***
Lohkoketjuteknologian avulla voidaan siis mahdollistaa avoimempaa, tehokkaampaa ja houkuttelevampaa hyväntekeväisyyttä ympäri maailmaa.
Pankkipalvelut koko maailmalle
Suomessa pankkipalvelut ovat mahdollisia lähes kaikille kansalaisille. Ja voimme luottaa siihen, että saamme tarvittaessa rahamme ulos pankista, vaikka pankki todellisuudessa säilyttää vain pienen murto-osan talletuksistamme.
Nämä asiat eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä kaikille maailman ihmisille. Noin 1,7 miljardia ihmistä joutuu nykyään selviytymään ilman pankkijärjestelmää - käteisen rahan turvin.
Bitcoin
Toisin kuin perinteinen pankkijärjestelmä, Bitcoin on mahdollinen ihan kaikille. Se on turvallinen ja luotettava maksuväline- ja järjestelmä jokaiselle, joka sitä haluaa käyttää.
Länsimaalaisille ihmisille Bitcoin voi tuntua turhakkeelta, mutta globaalisti tarkasteltuna sillä on merkittävät edellytykset nousta erittäin tarpeelliseksi miljardeille ihmisille.
Bitcoin ei tarvitse perinteistä pankkijärjestelmää, joten pankkimaailma ei luonnollisestikaan ole ottamassa uutta tulokasta avosylin vastaan.
Bitcoinin ymmärtäminen vaatii siihen perehtymistä. Tietoisuuus on kasvanut ja kasvaa koko ajan yhä enemmän. Vuonna 2008 koodattu avoin järjestelmä on vakuuttanut myös kriitikoita yksi toisensa jälkeen.
On huomionarvoista, että Bitcoin on sekä vaihdannan väline että maksujärjestelmä. Vaikka bitcoinia ei käytettäisi vaihdannan välineenä, niin sen maksujärjestelmää voidaan silti hyödyntää (kts. kohta "Edullisemmat rahansiirrot").
Hajautetut rahoituspalvelut
Bitcoinin lisäksi kryptomaailmasta löytyy iso osa-alue, jota kutsutaan lyhyenteellä DeFi (Decentralized Finance eli hajautetut rahoituspalvelut).
DeFi tarjoaa pankkipalveluita, esimerkiksi lainoja, ilman perinteisiä keskitettyjä pankkeja. Nykyään tämä ala on vielä ammatilaisten pelikenttää, mutta teknologian kehittyessä sillä on mahdollisuus laajentua merkittävästi.
Voit verrata ideaa esimerkiksi Airbnb-toimintaan: majoitusta ilman välikäsiä - lainoja ilman välikäsiä.
Kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta saada pankista lainaa, mutta hajautetun rahoitusjärjestelmän kautta kuka tahansa voi saada lainaa, suoraan lainanantajalta.
Kestävän energiatuotannon kehittyminen
Bitcoin, tarkemmin ottaen Bitcoinin louhinta, kuluttaa paljon energiaa (noin 0,17% maailmassa tuotetusta energiasta). Pidemmällä tähtäimellä Bitcoinin louhinnalla voi kuitenkin olla erittäin positiivisia vaikutuksia.
Hukkaenergian hyötykäyttö
Noin 30% maailmassa tuotetusta energiasta päätyy nykyään hukkaenergiaksi. Bitcoinin louhinnan tarpeisiin tuo riittäisi enemmän kuin hyvin, ja lisäksi hukkaenergia on edullista/ilmaista. Bitcoinin louhinta on sitä kannattavampaa, mitä edullisemmalla energialla sitä tehdään. Kannustimet hukkaenergian hyötykäyttöön ovat siis suuret.
Uusituvien energialähteiden käyttäminen kannattavammaksi
Hukkaenergiaa syntyy paljon uusiutuvaa energiaa tuotettaessa, johtuen esimerkiksi sijainnista ja epätasaisesta rytmistä. Aurinko-, tuuli- ja vesienergiaa on saatavissa eniten paikoissa, jotka ovat kaukana (aavikot, laajat merialueet, vesiputoukset), ja silloin, kun luonto niin päättää. Kun hukkaenergiaa ryhdytään käyttämään Bitcoinin louhintaan, saadaan toiminta nykyistä kannattavammaksi ja päästään isommin panostamaan uusiutuvan energiatuotannon tekniikan kehittämiseen.
Soihduttamisen aiheuttamat myrkylliset päästöt kuriin
Bitcoinin louhinnan avulla voitaisiin myös vähentää öljykentillä nykyisin poltettavan maakaasun määrää. Öljynporauksen yhteydessä sivutuotteena syntyvää maakaasua poltetaan eli soihdutetaan, mistä vapautuu ilmaan valtavia määriä myrkyllistä metaania. Tuon maakaasun kuljettaminen pois hyötykäyttöön on liian kallista, mutta Bitcoinin louhintaan sen voisi käyttää paikanpäällä huomattavasti pienemmin kustannuksin. Ja ympäristö kiittäisi.
Ideaalinen skenaario
- Bitcoinin louhinnan ansiosta maailman energiatuotanto siirtyy yhä enenevästi hyödyntämään uusiutuvia energialähteitä, koska ympäristön kannalta olennaisten motivaattoreiden lisäksi se tulee myös taloudellisesti kannattavaksi.
- Bitcoinin louhintaan käytetään pääosin uusiutuvia energialähteitä.
- Bitcoinin louhinnasta aiheutuvaa lämpöä hyödynnetään esimerkiksi asutuskeskusten lämmityksessä.
Nykytilanne
Bitcoinin louhinnassa käytettävästä energiasta noin 59% on peräisin kestävistä energialähteistä (eli uusiutuvista energialähteistä tai ydinvoimasta). Paljon on vielä parannettavaa, mutta jo nykyisellään tuo osuus on suurempi kuin yhdelläkään teollisuudenalalla tai valtiolla. Valtioista kärkipaikkaa pitää Saksa, jolla kestävien energialähteiden osuus on 48,5%.
Bitcoinin louhinnan energiankulutuksesta voit oppia lisää Bitcoin Mining Counsilin raportin esittelystä.
***
Kryptojen energiakulutuksesta suurin osa aiheutuu nimenomaan Bitcoinin louhinnasta. Muut suurimmat kryptot toimivat muilla tavoin, ne eivät juurikaan kuluta energiaa.
Avoimuutta ja tehokkuutta päästöjen seurantaan
Lohkoketjuteknologian avulla voidaan parantaa avoimuutta, tietoturvaa ja tehokkuutta päästöjen seurannassa.
Läpinäkyvyys
Yksi keskeisimmistä hyödyistä on läpinäkyvyys. Päästötiedot voidaan tallentaa hajautetusti lohkoketjuun, mikä estää tietojen väärentämisen tai manipuloinnin. Viranomaiset, yritykset ja kansalaiset voivat varmistua päästötietojen aitoudesta ja reaaliaikaisuudesta.
Seurannan ja sanktioiden automatisointi
Älysopimusten avulla voidaan automatisoida päästöjen hallintaa asettamalla automaattisesti ympäristötavoitteita ja määrittelemällä sanktioita, kun asetettuja ehtoja ei täytetä. Tämä kannustaa yrityksiä noudattamaan ympäristöystävällisiä käytäntöjä ja sitoutumaan päästötavoitteisiin.
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa myös reaaliaikaisen päästöjen seurannan. Esimerkiksi tehtaiden tai liikennevälineiden päästötiedot voidaan päivittää lohkoketjuun välittömästi, mikä helpottaa nopeita ja tarkkoja päätöksiä päästöjen vähentämiseksi.
***
Lohkoketjuteknologian avulla voidaan tukea kestävää kehitystä, ja luoda luottamusta päästötietojen oikeellisuuteen.
Turhien osapuolien karsiminen
Web3:n olennaisin ideologinen muutos nykyiseen Web2-maailmaan verrattuna on turhien osapuolien karsiminen palveluissa, prosesseissa ja päätöksenteossa.
Turhien osapuolien karsiminen johtaa tehokkaampiin, edullisempiin ja läpinäkyvämpiin toimintoihin.
Suorat toiminnot
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa suorat toiminnot osapuolten välillä ja vähintää välikäsien tarvetta. Tämä vähentää kustannuksia ja nopeuttaa prosesseja.
Osapuolet voivat luottaa siihen, että lohkoketjuun tallennetut tiedot sekä älysopimukset eli lohkoketjuun tallennetut ohjelmakoodit ovat turvassa ja pysyvät muuttumattomina.
Lohkoketjuteknologialla voidaan automatisoida monia prosesseja, kuten esimerkiksi rahaliikennettä, sopimusten noudattamista tai vaikkapa henkilöllisyyden varmentamista.
Tiedon hajauttaminen, läpinäkyvyys ja luotettavuus
Lohkoketjussa tiedot tallentuvat hajautetusti useisiin solmuihin, mikä vähentää riippuvuutta keskitetyistä tietovarastoista tai tietokannoista. Tämä vähentää tarvetta luottaa yksittäisiin viranomaisiin tai organisaatioihin.
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa kaikkien osapuolten nähdä kaikki tapahtumat, eikä kukaan pysty tietoja muuttamaan. Siten tieto on läpinäkyvää ja luotettavaa.
Vaalitulosten luotettavuus
Suomessa vaalituloksiin voidaan yleisesti ottaen luottaa, mutta näin ei ole kaikkialla maailmassa.
Autoritäärisissä valtioissa vaalitulokset ovat usein enemmän tai vähemmän peukaloituja, eikä USA:ssakaan ole vältytty vaaleihin liittyviltä vilppisyytöksiltä.
Lohkoketjut mahdollistavat äänestystulosten säilymisen muuttumattomana, ilman väärentämisen mahdollisuutta. Hajautetusti lohkoketjuun tallennetut tiedot säilyvät perinteisiä tallennusmuotoja varmemmin.
Lohkoketjuteknologiaa apuna käyttäen äänestäminen hoituisi turvallisesti ja sujuvasti. Ja äänestysaktiivisuus todennäköisesti nousisi, kun homma hoituisi näppärästi vaikkapa kotisohvalta.
Käytännössä tällaisen toteuttaminen esimerkiksi presidentin vaalien yhteydessä vaatisi erittäin helppokäyttöistä sovellusta, jotta ihan kaikki uskaltautuisivat ja osaisivat sitä käyttää. Ja nykypäivänä varmasti perinteinenkin tapa olisi oltava mahdollinen. Tulevien sukupolvien äänestäjät ovat sitten eri asia, sillä heillä digitaidot ovat hallussa jo lapsesta lähtien.
Mielekkäämpi etätyöympäristö
Videopalaverien ilmestymisen ja erityisesti koronan aiheuttaman tilanteen ja asennemuutoksen myötä etätyöskentely ja etäpalaverit ovat yleistyneet paljon. Ympäristön ja ihmisten ajankäytön kannalta työmatkaliikenteen vähentyminen on ollut hyvä asia, mutta samaan aikaan sosiaalisen kanssakäymisen vähentyminen nähdään huonona asiana.
Todentuntuiset virtuaalimaailmat eli metaversumit ovat ainakin osittain vastaus tähän tarpeeseen. Metaversumeissa järjestetyt etäpalaverit ja työnteko tulevat nostamaan etätyöskentelyn uudelle tasolle.
Metaversumeissa idea on se, että ihan oikeasti tuntuu siltä kuin olisit muiden siellä olevien ihmisten kanssa samassa tilassa. Se on se puuttuva palanen nykyisestä etätyöskentelystä.
Aidot kohtaamiset reaalimaailmassa tulevat jatkossakin olemaan tärkeitä, mutta kehittyessään metaversumit mahdollistavat tulevaisuudessa uuden työskentelykulttuurin syntymisen perinteisen toimistotyöskentelyn ja nykyisen kaltaisen etätyöskentelyn välille.
Aitouden tunnistaminen
Lohkoketjuun tallennettuja tietoja ei voi huomaamatta muuttaa, joten lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää tuotteiden aitouden varmistamisessa.
Kryptojen avulla voidaan luoda digitaalisia varmenteita liitettäväksi esimerkiksi taide-esineisiin, merkkilaukkuihin, vaatteisiin, koruihin, pelihahmoihin, musiikkiin ja viinipulloihin. Varmenteet toimivat todisteina tuotteen alkuperästä. Näitä digitaalisia varmenteita voidaan hyödyntää sekä fyysisissä että digitaalisissa tuotteissa.
Työkaluja yksinäisyyden vähentämiseen
Todentuntuiset virtuaaliset maailmat eli metaversumit voivat tarjota mahdollisuuksia yksinäisyyden vähentämiseen tarjoamalla ihmisille sosiaalisia vuorovaikutusmahdollisuuksia, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia ilmaista itseään. Metaversumeissa ihmiset voivat keskustella, pelata yhdessä, osallistua tapahtumiin, luoda virtuaalisia ihmissuhteita ja yhteisöjä.
Metaversumit ovat tulossa meidän kaikkien elämään tavalla tai toisella, mutta erityisen merkityksellistä tämä voi olla sellaisille ihmisille, joilla on vaikeuksia ilmaista itseään tai muodostaa ihmissuhteita fyysisessä maailmassa.
Yksinäiset ihmiset, pitkäaikaispotilaat sairaaloissa ja liikkumisrajoitteiset ihmiset saattavat tulevaisuuden metaversumeiden kautta saada uudenlaista mielekästä sisältöä elämäänsä. Virtuaalinen kanssakäyminen ei luonnollisestikaan voi ihmisten elämässä korvata täysin fyysisiä kohtaamisia, mutta siitä saattaa olla monissa tilanteissa hyötyä.
On hyvä kuitenkin huomata, että virtuaalisten maailmojen rooli ei saisi kasvaa liian suureksi, vähentäen merkittävästi ihmisten kohtaamisia reaalimaailmassa.
Hajautettuja organisaatioita
Hajautetut autonomiset organisaatiot eli DAO:t ovat organisaatiomuotoja, jotka perustuvat lohkoketjuteknologiaan ja älysopimuksiin. Niiden tavoitteena on luoda hajautettu ja demokraattinen päätöksentekoprosessi ilman perinteisten organisaatioiden hierarkioita.
DAO:ssa jokainen jäsen voi osallistua päätöksentekoon äänestämällä, ja päätökset tehdään äänten enemmistöllä. Tämä poistaa tarpeen keskitetyille päättäjille ja tarjoaa mahdollisuuden laajalle osallistumiselle, riippumatta esimerkiksi maantieteellisestä rajoituksista.
Lohkoketjuteknologia ja älysopimukset mahdollistavat reilun ja läpinäkyvän hallinnon DAO:ssa. Kaikki päätökset ja transaktiot tallennetaan lohkoketjuun, mikä mahdollistaa niiden jäljitettävyyden ja varmistaa avoimuuden. DAO:t toimivat ilman keskitettyä hallitusta tai johtokuntaa, mikä vähentää byrokratiaa ja jakaa päätöksenteko- ja hallintovastuuta.
Jäsenet voivat saada tokeneita (kryptoja) vastineeksi osallistumisestaan ja äänestämisestään, mikä luo jäsenille taloudellisen kannustimen ja edistää siten osallistumista.
On hyvä kuitenkin kiinnittää huomota siihen, millaiseen päätöksentekoon hajautetut organisaatiot sopivat.
Ote Sitran artikkelista (25.5.2023):
"DAO:jen kaltaiset hajautetut rakenteet toimivat parhaiten silloin, kun haetaan aidosti useita näkökulmia ja pyritään löytämään kompromissiratkaisu, joka tuottaa parhaan mahdollisen lisäarvon. Mikäli taas kyse on sellaisesta päätöksenteosta, jossa on parempi valita jompikumpi esitetyistä vaihtoehdoista, voi päätöksentekoprosessin hajauttaminen helposti johtaa sekaannukseen ja heikkolaatuisiin kompromisseihin."
Puuttuuko listasta jotakin?
Miten Web3, metaversumit ja kryptot saattavat parantaa yhteiskunnan hyvinvointia tulevaisuudessa?
Ehdota lisäyksiä tälle sivulle:
Liity postituslistalle
Pysy ajantasalla Hyvinvoinnin Upgraden tarjoamista mahdollisuuksista!